Günümüzdeki Evrim, Eskiye Göre 4.000 kat Daha Yavaş Gerçekleşiyor

evrim-kapak

İlk yaşam formlarının mutasyonu günümüzde gördüğümüz evrimleşmeden 4.000 kat daha hızlı gerçekleşmiştir. Eski dönemlerde, biyologların tahminine göre şaşırtıcı derecedeki bir hızda evrimleşme gerçekleşmiş.

Popüler kültürün özelliklerine göre artık organikler, radyasyon ve zehirli balçıktan kaynaklanan sebeplerden dolayı mutasyona uğruyor fakat kendiliğinden gelişen mutasyonlarda önem arz etmektedir. Kendiliğinden gelişen çoğu mutasyon sitozin deaminasyonundan, sitozinde bulunan bir amino grubunun (basit azot içeren hidrokarbonlar) kaybından, DNA‘nın yapı taşını oluşturan 4 bazın birinden kaynaklanır.

evrim

Timinin, sitozine dönme süreci, DNA kodunun dönüştürülmesi veya üretilen proteinlerin başkalaşması ile gerçekleşir. Sitozin deaminasyonunun oranı sıcaklıkla birlikte artar. Sıcaklıkların derecesi çok fazla iken, Dünyadaki ilk yaşam belirtilerinin olduğu zamanlarda mutasyonun daha sık gerçekleşmesi işte bu nedene bağlanıyor.

Ayrıca bu görüş yeni olmamasına rağmen Kuzey Karolina Üniversitesi ekibinin başındaki profesör Richard Wolfenden, Ulusal Bilimler Akademisi tutanaklarındaki bir yazısında bu konu üzerinde çok çalışma yürüttüklerini belirtti.

Wolfenden; yaşamın ilk aşamalarında dünyada yüksek sıcaklıklar hakim gibi görünüyor. Evrim çılgınca gerçekleşiyordu diyerek olayı özetledi.

Ayrıca Wolfenden ; Son yıllarda Avusturalya’daki kaya örneklerinden alınan yaşam formlarının kanıtlarının dünyanın 4.1 milyar yıl önce oluştuğu ortaya koyduğunu sözlerine eklerken, sıvı okyanus oluşma süresini dünyanın oluşumu ile kıyaslayınca göz açıp kapamak kadar kısa bir sürede gerçekleştiğini söyledi.

Biliyorsunuz ki günümüzde de dünyanın sıcaklığı hala çok fazladır. Kim bilir belkide ;

Kimya, mümkün olduğu yere kadar sıcaklığı düşürmüş ve hayatımıza bu şekilde iyi bir başlangıç yapmamızı sağlamış olabilir!

Kaynak: http://www.iflscience.com/chemistry/evolution-once-operated-4000-times-faster-than-today/all/

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık