Güneş sistemini geçen birinci İnsan üretimi uzay aracı Voyager bir fedaya hazırlanıyor!

gunes-sistemini-gecen-birinci-insan-uretimi-uzay-araci-voyager-bir-fedaya-hazirlaniyor-BshUnsbb.jpg

Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçları insanlık tarihinin Güneş sistemini geçen birinci insan imali araçları unvanını taşıyor. Başlangıçta yalnızca dört yıl sürmesi gereken bu araçlar yaklaşık 45 yıldır çalışıyor ve Güneş sistemini terk etmiş vaziyetteler. Hala yıldızlararası uzayın bir kenarından NASA ve bizimle bağlantı kurmayı sürdürüyorlar.

Ancak artık NASA, bu araçların misyonlarını daha da uzatmak için uzay araçlarının kimi enstrümanlarını feda etmeye hazırlanıyor. Ne gariptir ki bazen dünya da insanların yaşamış olduğu acıları teknolojik gelişmeler de yaşayabiliyor. Kangrenli bir bacağı nasıl ki bedenin tamamının yaşaması için kesilmesine karar verilebiliyorsa, uzay araçları içinde birebir durum geçerli olabiliyor.

Tıpkı üstte verdiğimiz örnekteki üzere bir gelişmeyi insanlık tarihinin en değerli uzay aracı yakın vakitte yaşayacak. NASA Voyager uzay aracı ile irtibatı sürdürebilmek için uzay aracının tahminen de bir bacağını feda etmeye hazırlanıyor.

Voyager uzay aracı önemli bir fedaya hazırlanıyor

Scientific American, NASA’nın özgün öngörülen hizmet müddetinin on katından fazla süren Voyager misyonunu sona erdirmeye hazırlandığını bildirdi. Mühendisler, birtakım enstrümanları feda ederek başkalarının 2030’lara kadar dayanabileceğini umuyorlar. Voyager 1 ve Voyager 2 uzay aracı, 1977’de Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’ü uydularıyla birlikte fotoğraflamak için dört yıllık bir vazifeyle fırlatılmıştı.

50. doğum günlerine yaklaşan bu sondalar, öteki bilinen tüm uzay araçlarından daha uzağa seyahat ettikten sonra bile hala çalışıyorlar. Voyager 1, bilim adamlarının heliosfer (yıldızlararası sınır) olduğunu düşündükleri alanı 2012’de geçerken, Voyager 2 bu dönüm noktasına 2018’de ulaşmıştı.

gunes sistemini gecen birinci insan uretimi uzay araci voyager bir fedaya hazirlaniyor 0 XIcGbGc9

Güneş sistemini geçen Voyager 2’nin konumu

Her uzay aracında, radyoaktif plütonyum bozunma ısısını elektriğe dönüştürebilen bir aygıtla çalışan birkaç fonksiyonel alet vardır. Bu aletler her yıl dört watt daha az güç harcaması sağlanarak, öteki aletler için güç tasarrufu sağlanmak isteniyor. NASA kaçınılmaz sona hazırlanmak için birtakım aygıtları kapatmaya başlayacak.

İki yıl evvel mühendisler, uzayın çok düşük sıcaklıklarında dedektörün kısa müddet sonra ölmesini bekleyerek kozmik ışın dedektörünün ısıtıcısını devre dışı bırakmışlardı. Lakin bu dedektör şaşırtan bir halde, çalışmaya devam etti. Gidecek son bileşenler ise muhtemelen manyetometre, plazma bilimi aleti ve başkaları olacak. Milyarlarca km uzakta olan bu araçlar, NASA’nın talimatlarını içeren irtibat dalgasını, ışık suratında seyahat ederek, Voyager’lara ulaştıracak.

gunes sistemini gecen birinci insan uretimi uzay araci voyager bir fedaya hazirlaniyor 1 7UyjJ4sv

Voyager araçlarının üzerindeki bilimsel enstrümanlar

80’lerde güneş sisteminin dış gaz alanını geçtiklerinde, uzay aracından alınan fotoğraflar, NASA’ya birinci defa, öteki gezegenlerin yörüngesindeki ayların Dünya’nın ayından çok farklı olabileceğini göstermişti. Bilim adamları Io‘nun faal yanardağlarını yahut Ganymede‘nin derin buzullarını görmeyi hiç beklemiyorlardı. Artık ise, Voyager’lar Dünya’ya Güneş’in manyetik alanının dış sonu hakkında kıymetli bilgileri gönderiyorlar.

Yıldızlararası uzayda, Voyager 1 ve 2 muhtemelen güneşten daha uzun yaşayacaklar. Milyonlarca yıl sonra Güneşin muhtemel bir kırmızı cüce halini aldığında bile dış uzayda sürüklenmeye ve başı boş gezmeye devam edecek.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık