Evrendeki koca boşluk Çoban Boşluğu neyin nesi?

cobanboslugu

Geçtiğimiz haftalarda uzay hakkında pek de doğru olmayan bir bilgi viral haline geldi. Bu bilgiye göre Barnard 68 adı verilen boşlukta 752.536.988 yıl boyunca seyahat etsek hiçbir şeye çarpmadan yolculuk edilebiliriz(!) Ancak dikkat ederseniz bu iddiada akıllıca davranılarak bizimle hız bilgisi paylaşılmamış. Yani evrenin neresinde olursanız olun yılda birkaç santimetre yol alarak 752.536.988 yıl boyunca hiçbir şeye çarpmadan yolculuk edebilirsiniz.

bernard68
Barnard 68

Yukarıda görmekte olduğunuz Avrupa Güney Gözlemevinin büyük teleskopları tarafından görüntülenmiş Barnard 68’in gerçek bir görüntüsü. Görüntüye bakarken kocaman bir boşluk görüyorsunuz öyle değil mi? Ancak durum bundan ibaret değil. Avrupa Gözlemevinin açıkladığına göre insan gözünün gördüğü tekniklerle ışık kullanarak baktığımızda kocaman bir boşluk görsek dahi kızılötesi olarak görüntülediğimiz zaman yıldızları görebiliyoruz. Anlayacağınız üzere Barnard 68’in kocaman bir boşluk olduğunu iddia etmek bulutlu bir günde güneşin olmadığını iddia etmeye benzer.

bernard68kizilotesi
Barnard 68’in kızılötesi teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş görüntüsü

Evrende sırlar ve gizemler arayanlar hemen karalara bağlamasın, internet ortamında yayılan bu viral ne kadar yanlış olsa da yaşadığımız bu sonsuz evrende tahmin edemeyeceğimiz ilginçlikler ve gizemler mevcut.

Çoban Boşluğu: Uzayda gerçek bir boşluk, büyük hiçlik

Büyük hiçlik veya büyük boşluk diye bilinen Boötes Void ( Çoban Boşluğu ) beklenenden daha az galaksiye sahip bir boşluktur. Gözlemlenebilir evrenin çapının %2’si kadar olan bu boşluk 250 ile 330 milyon ışıkyılı genişliğinde bilinen en büyük boşluklardan biridir.

Çoban boşluğu tarihte ilk defa 1981’de galaksilerin kırmızıya kayması sırasında keşfedildi. “Çoban boşluğunda bir milyon megapersek boşluk” şeklindeki başlıklı makalede yayınlanan yazıdaki en akla yatkın olan yorum ise bölgenin neredeyse galaksilerden yoksun ifadesiydi. Çünkü ilerleyen yıllarda bu alan her ne kadar boşluk diye adlandırılsa da galaksiler bulunmaya başlanacaktı.

Takvim yaprakları 1997 yılını gösterdiğinde Çoban Boşluğu gibi büyük bir alanda 2000 kadar galaksi içermesi gerekirken bu alanda yalnızca 60 adet galaksi bulunduğu doğrulanmıştı. Bu boşluğun nasıl oluştuğuna dair elimizde çok fazla veri olmamasına rağmen en mantıklı teori ise küçük boşlukların birleşmesinden oluştuğu yönündeydi.

Sonuç olarak ünlü gökbilimci Greg Aldering’in de dediği gibi: “ Samanyolu, Çoban boşluğunun merkezinde olsaydı 1960’lara kadar başka galaksiler olduğunu bilemezdik.”

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık