1. Anasayfa
  2. Fizik

Bilim İnsanları Protonlarla Zamanda Yolculuğu Simüle Ettiler

Bilim İnsanları Protonlarla Zamanda Yolculuğu Simüle Ettiler
0

Anlaşılan o ki, zamanda yolculuk mümkün… Işık parçacıkları için.

Fizikçiler, bir fotonu kullanarak zamanda yolculuk eden kuantum parçacıklarını gözlemlemeyi başardılar. Fotonun davranışları üzerindeki çalışmalar modern fiziğin anlaşılamayan yönlerine ışık tutabilir.

Queensland Üniversitesi’nden Martin Ringbauer basın açıklamasında şöyle diyor: “Zamanda yolculuğun sorgulanması, en başarılı ama birbiriyle uyuşmayan iki fizik teorimizin ortak noktalarını ön plana çıkarabilir: Einstein’ın genel göreliliği ve kuantum mekaniği.  Einstein’ın teorisi Dünya’yı yıldızlar ve galaksilerin büyük ölçeğinde tanımlarken, kuantum mekaniği ise atom ve moleküllerin küçük ölçeğinde mükemmel bir tanımıdır.”

Zamanın yavaşlaması veya hızlanması sizin diğer bir nesneye göre ne kadar hızlı hareket ettiğinize bağlıdır. Einstein’ın teorisi, başlangıç noktasına geri dönen bir uzay-zaman yolu takip ederek, zamanda geri gitmenin mümkün olduğunu ortaya çıkarıyor. Buna ‘kapalı zaman eğrisi’ deniyor.(Resim yukarıda) Bu aykırı bir solucan deliğidir. Yazar diyor ki: kuantum mantığına göre, zamanda yolculuk paradoksu,  görelilikle uyumlu ‘kapalı zaman eğrileri’ bırakarak çözülebilir. Örneğin; bir karadeğilin yakınında, genel göreliliğin etkileri büyük rol oynar.

Yukarıdaki resimde, bir uzay-zaman yapısı, uzay(yatay) ve zamandaki(dikey) kapalı yolları sergiliyor. Bir kuantum parçacığı, solucan deliğini kullanarak geçmişe yolculuk ediyor ve uzay-zamandaki aynı yerine geri dönüyor.

Queensland Üniversitesi’nden Tim Ralph açıklıyor: ”Kuantum parçacıklarının özellikleri, deyimi yerindeyse biraz “sisli” ve her şeyden önce belirsizdir.  Bu onlara, tutarsız zaman yolculuğu durumlarından kaçınmak için yeterince esneklik payı verir. Bu çalışmamız bize doğanın, teorilerimizin öngördüğü şeylerden nerede ve nasıl farklı davranabileceği konusunda fikir veriyor.” Bunlar durumlar, Heisenberg’ün belirsizlik ilkesinin kapsamadığı olaylar, kuantum kriptolojisinin açıkları ve kuantum durumlarının mükemmel klonlarını içerir.

Janet Fang

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir