Farklı üniversitelerde çalışmalarını sürdüren bir küme bilim insanı, yaşlanmayla ilgili epey farklı bir çalışma yaptılar. Yaptıkları çalışmalar sırasında yaşlı farelere ilişkin dışkıları genç farelere nakleden bilim insanları, genç farelerin yaşlılar üzere davranmaya başladıklarını keşfettiler. Yapılan çalışma, yaşlanmaya karşı yeni tedavi formülleri sunabilir.
Aslına bakacak olursak beyin ile bağırsak ortasında önemli bir ilgi olduğu uzunca bir müddettir biliniyor. Uzmanların “bağırsak-beyin ekseni” olarak isimlendirdikleri bu çift taraflı bağlantı, bir insanın kilosunu, ruh halini, iştahını ve uyku sistemini belirleyebiliyor. Lakin yapılan son tespitler, bağırsak-beyin ekseninin çok daha fazlasını etkileyebileceğini düşündürüyor.
Genç fareler, dışkı nakli sonrasında “yaşlandılar”
Bilim insanları, yaşlı farelerden aldıkları dışkıları genç farelere naklettikten sonra, genç farelerin davranışlarını izlemeye başladılar. Bu bağlamda genç fareleri labirent testine sokan uzmanlar, bu farelerin tıpkı yaşlılar üzere davrandığını tespit ettiler. Bilim insanları artık, genç farelerden yaşlı farelere yapılacak dışkı nakillerinin ne üzere tesirinin olacağını görmek için çalışıyorlar.
Profesör Claudio Nicoletti tarafından yapılan açıklamalarda, yapılan araştırmanın yaşlanmayla ilgili yeni tedavilerin önünü açabileceğine değinildi. Bağırsak-beyin ekseninin bedene tesirlerinin iddialardan fazla olduğunu söz eden profesör, bu sayede yaşlılar için yeni tedaviler oluşturulup, hayat kalitesinin artırılabileceğini söylüyor.