Plastikler, tabiatta uzun mühlet çözülmeden kalabildiği için etrafa epeyce ziyan veriyor. Uzmanlara nazaran günde 3,800 adet mikroplastik yutuyor bile olabiliriz. Her yanımız plastikle dolu. Bu plastikler tabiattaki canlıların midelerinde birikerek yahut vücutlarına dolaşarak vefata yol açabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için birçok prosedür uygulanıyor. Hatta son devirlerde plastik eserler yerine geri dönüşümlü plastik eserlerin kullanılması, geri dönüşüm kutularına farkındalık yaratma gayretleri da bu tekniklerden biri.
Devletlerin plastiklerden kurtulmak için başvurduğu bir öteki yolsa ‘atık ticareti’ oluyor. Atık ticareti, bir ülkenin diğer bir ülkeye çöplerini satması yahut almasıyla yola çıkılan bir aksiyon. Türkiye’de bu atık ticaretinde Avrupa’dan en çok çöp ithal eden ülkeler ortasında birinci sırada yer alıyor. Türkiye‘nin çöp alma macerası da aslında çok da eski değil. 2018 yılının başında İngiltere’den ağır ölçüde çöp satın alarak başlıyor. Bunun sebebi çöplerin geri dönüştürülmesinin daha az maliyetli olması.
Son datalara bakacak olursak Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659,960 ton plastik atık ithal etti. 2019 yılında Avrupa’dan Türkiye‘ye gelen plastik atık ölçüsü 582,296 tondu. 1 yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı. Kâfi kontrollerin olmaması, gümrük geçişlerinde bilimsel temelli çalışmaların yapılmaması, atık içeriklerinin tam olarak ne olduğu bilinmemesi büyük meselelere yol açıyor. Etraf ve Şehircilik Bakanlığı bu plastik meselesine karşı rastgele bir data sunmuş ve sorulara cevap verebilmiş değil.
Hangi ülkeler Türkiye’ye atık ithal ediyor?
Türkiye’ye birçok Avrupa Birliği ülkesinden, plastik atık geliyor. Britanya, Almanya, İngiltere ve İsveç ülkemize en çok plastik atık gönderen ülkeler ortasında yer alıyor. Gelen tonlarca plastik atıklar ise ülkenin dört bir yanına dağıtılarak tehlike saçıyor.
Detaylarına indikçe yeni bilgiler öğrendiğimiz ‘atık ithali’ni sizler için özetlemeye çalıştık. Pekala sizler bu husus hakkında ne düşünüyorsunuz?