Karbondioksiti Yakıta Dönüştüren Cihaz!

karbondioksit-yakit

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan yüksek oranda atmosfere saldığımız karbondioksit hayatımızı tehdit etmeye devam ederken bir grup araştırmacı karbondioksiti yakıta dönüştürebilen bir cihaz ürettiklerini iddia ettiler. İşte karbondioksit emisyonu sorununu ortadan kaldırabileceği düşünülen cihaz ile ilgili detaylar!

Chicago Üniversitesi araştırmacıları geliştirdikleri foton hücreleri ile atmosferde bulunan karbondioksiti hidrokarbon yakıta dönüştürebilen bir cihaz ürettiler. Üstelik araştırmacılar, bu cihazın oldukça ucuz ve uygulaması kolay bir cihaz olduğunu iddia ediyorlar.

Araştırma ekibinin başındaki isim Amin Salehi-Khojin buluşu; “Yeni geliştirdiğimiz hücreler fotovoltanik değil fotosentetik nitelikte” sözleri ile tanımlarken karbondioksitten hidrokarbon yakıt üretiminin, fosil enerjilerden elde edilen petrol gibi yakıtların tersine çok daha çevre dostu bir yakıt türü olacağını söyledi. Ayrıca Khojin, buluşunu yaptıkları foton hücrelerinin çalışma prensibini, yeşil bitkilerin yaptığı fotosentez tepkimesine benzeterek anlattı. Foton hücreleri aldıkları karbondioksit ve ışığı önce şeker ve oksijene dönüştürüyor. Daha sonra çeşitli işlemlerle bu maddeler de hidrokarbon yakıta dönüştürülüyor.

karbondioksit-yakit

Dünya üzerinde 1 milyar adetin üzerinde benzin yakıtı ile çalışan motorlu araç olduğu düşünüldüğünde bunların iklimlere olan etkisi çok daha kolay anlaşılıyor. Bilim adamları, karbondioksiti hidrokarbon yakıta dönüştüren buluşun tüm bu kötü gidişatı tamamen tersine çevirebilecek nitelikte olduğu düşünülüyor. Science dergisine verilen röportajda ise buluşun benzin fiyatlarını olduğundan aşağı çekeceğinin düşünüldüğü belirtiliyor.

benzin-zararlari

Ayrıca başarılı bir şekilde üretime geçilebilirse petrol zenginlerinin tekeline çomak sokulacağının da düşündüğümüz bu buluş, son yüzyılda gerçekleştirilen en büyük buluşlardan biri olmaya aday. Umarız bu buluş da yıllar önce kaybolup giden süper kimyasal bileşik Starlite gibi ortalıktan kaybolmaz.

Kimyacı Maurice Ward'in bulduğu kimyasal bileşik 1.200 derece sıcak karşısında erimeden durabiliyordu.
Kimyacı Maurice Ward’in bulduğu kimyasal bileşik 1.200 derece sıcak karşısında erimeden durabiliyordu.

Kaynak:http://www.iflscience.com/technology/gamechanging-photocell-turns-carbon-dioxide-into-fuel/

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık