Solucan deliğinin ingilizcesi “wormhole” kelimesine karşılık gelmektedir..Solucan deliği kavramı bilim dünyasında uzun bir dönem tartışmalara yol açmıştır.
Dünya üzerinde bizim algılabildiğimiz 3 boyutlu hayatta iki nokta arasında ki en kısa yolun düz bir çizgi olduğunu düşünürüz. Ancak uzay kavramı, daha derin ve karmaşık bir konudur. Teoride uzayın bükülebildiği kabul edilir.
Kara delikler bilindiği üzere çok büyük boyuttaki yıldızların enerjilerini tüketmeleri ile birlikte, bireysel kütle çekim kuvvetleri ile bükülmeleri ve sonunda sıfır hacime ulaşmları ve bunun sonucunda da sonsuz bir yoğunluğa sahip olmalarını gereği oluşuyorlardı.
Kara deliklere ait teorilerden biriside bu bükülüm sırasında kara deliklerin uzay zamanıda büktüğü yönündedir.Bu konuda daha detaylı bilgi isterseniz “Hawking” in teorilerini inceleyebilirsiniz. Solucan deliği kavramıda burada başlamış oluyor.
Teoriye göre biraz önce bahsettiğimiz kara deliklerin en diplerinde, iki kara deliği birbirine bağlayan bir deliktir. Bir cisim bu deliğe ulaşır ve karşı tarafa geçer ise teoriye göre çok kısa bir zaman içinde farklı bir yere geçebilecektir. Yani başka bir deyişle bükülen uzay/zaman da bir noktadan diğer noktaya baya, hızlı bir şekilde ulaşacaktır.
Solucan delikleri, ileride belki ışık hızını aşmakta kullanılabilecek en olası yoldur. Bizim yaptığımız en uzağa insanlı yolculuk ay seyahatiyken,(bir diğer yazımızda Mars a yolculuk ne kadar sürer başlığında görebilirsiniz) bundan yıllar sonrasında bilim insanları solucan deliklerini kullanarak milyonlarca kilometre ötedeki yerlere çok hızlı bir şekilde seyahat edebilecekler.
Solucan delikleri ilk olarak 1916 yıllarında teorileştirildi, ancak o zaman bilinen adı solucan deliği değildi. Avusturyalı fizikçi Ludwig Flamm, Albert Einstein’ın genel görelilik kuramındaki denklemlerindeki çözümünü incelerken, başka bir çözümün mümkün olduğunu fark etti. “Beyaz delik” adını verdiği denklemde, kara deliğin teorik olarak zaman tersi olduğunu öne sürdü. Hem siyah hem de beyaz deliklere girişler bir uzay-zaman körüsü ile sağlanabilir.
Günümüz teknolojisi, solucan deliklerini genişletmek veya sabit tutmak için yetersizdir. Bununla birlikte, bilim insanları bu konsepti teknolojinin sonunda kullanabileceği ümidiyle uzay yolculuğu yöntemi olarak araştırmaya devam ediyorlar. Solucan deliği nedir, solucan deliklerini kullanarak ışık hızına erişmek mümkün müdür sorularının cevapları bulunmaya çalışılıyor.