Güneş sistemimizde dünyamıza en uzak olan gezegen olan Neptün, parlaklığının dalgalı bir şekilde değişmesine sebep olan atmosferi ile halen sırrı çözülememiş bir gezegendi.
Neptün, güneş çevresindeki tam bir turunu yaklaşık 165 yılda tamamlıyor. Her mevsimin yaklaşık 40 yıl sürdüğü bu mavi gezegen Neptün’ün atmosferindeki renk değişiklikleri yıllardan beri bilim adamları tarafından anomali şeklinde tanımlanıyor. Ancak Oxford üniversitesindeki bazı araştırmacılar bu anomaliyi açıklayabileceklerini düşünüyorlar.
Neptün’ün Atmosferinin Renginin Sırrı Ne?
Yıllardır Neptün’ün atmosferindeki bu anomalinin kozmik ışınların mı yoksa güneş ışınlarının mı sebebiyet verdiği tartışılan bir konuydu. İşte bu sorunu ortadan kaldırmak adına;
Oxford fizikçikleri, Nature Communications dergisinde açıklanan bir bilgiye göre, 1972 ile 2014 yılları arasındaki Neptün’e ait olan atmosferik dataları bir araya getirdi.Fizikçilerin Neptün’e ait bu bilgi depolarından ortaya çıkardıkları sonuca göre, yaşanan anomali diye adlandıran durum hem güneş ışınlarından hem de kozmik ışınlardan dolayı gerçekleşiyor. Yani bu ikisinin bir araya gelmesiyle Neptün’ün atmosferinde renk değişiklikleri yaşanıyor.
Aslında güneş ışınlarının Neptün’ü etkilediğini gezegenin renginden de anlıyoruz. Neptün’ün bulutlarında bulunan helyum ve metan gazları güneşten gelen kızıl ışığı emmesiyle ortada sadece mavi renk kalıyor.
Güneş ışınlarının etkisinin olamayacağını düşünen bilim adamlarının bunu düşünmesinin sebebi, Neptün’ün dünyamıza göre 900 kat daha az güneş ışığı almasıydı. Fakat görünen o ki Neptün’ün atmosferi güneşten çok uzak olmasına rağmen güneş ışınlarından etkileniyor.
Kaynak:
http://gizmodo.com/science-gets-to-the-bottom-of-neptunes-weird-wobbles-1784177065
http://www.nature.com/ncomms/2016/160715/ncomms11976/full/ncomms11976.html
http://www.ox.ac.uk/news/science-blog/theres-funny-atmosphere-neptune%E2%80%A6