Son yılların en değişik uzay misyonlarından biri Japonya Uzay Ajansı Jaxa tarafından gerçekleştirilen Hayabusa2 misyonuydu. Bu vazifede araç, Ryugu ismi verilen asteroidden yüzey altı modülleri toplayıp gezegenimize geri dönmüştü.
Daha evvel aracın A çemberini açan ve Şubat 2019’da toplanan örnekleri incelemeye başlayan JAXA, yakın vakitte da uzay aracının C çemberini açtı. Bu kısımda yer alan örnekler ikinci vazifede elde edilmişti.
JAXA Twitter’dan duyurdu
Bir tweet atarak örnekleri paylaşan JAXA, süreç hakkında da bilgi verdi. Bu gönderide aracın B ve C kapsüllerinin açıldığı tabir edildi. B kapsül çemberi örnek toplamak için kullanılmamıştı. Bu örnekler, aracın Temmuz 2019‘daki ikinci misyonunda gerçekleştirilmişti.
Örnekleri toplamak için Hayabusa2 aracı, bir çeşit patlayıcı mermi kullanarak asteroid yüzeyinde delikler açmış ve savrulan modülleri da bir elektrik süpürgesi gibisi ekipmanıyla toplamıştı. Bu çalışmanın maksadı ise yüzey altı kesimleri kullanarak Güneş Sistemi’nin erken devir yapısı ve oluşumu hakkında daha fazla bilgi edinebilmek.
JAXA’nın açıklamasına nazaran C çemberindeki kesimlerin uzunluğu aşağı üst 1 santimetre uzunluğunda. Fotoğraflarda ajansın bir parçacığı ise “yapay nesne” olarak isimlendirdiği söz edildi. Açıklamaya nazaran bu modül, örnek toplama düzeneğinden kopan bir alüminyum kesim olabilir.
Yeni amaç asteroidler
Uzay araştırmalarında en değerli bahis başlıklarından biri de asteroidlerin incelenmesi oluyor. Gelecekte insanlığın uzaya olan erişimi arttıkça, sistemimizde yer alan öteki gök cisimleri de yeni kaynaklar sunmaya başlayacak.
Uzayın güçlü ortamıyla karşılaşmamış olan yüzey altı parçacıklar, göktaşlarının ve başka gök cisimlerinin nasıl oluştuğu ve ne üzere yapılar içerdiği konusunda da bilgi verecektir. Sizce insanlık gelecekte asteroidlerde maden kolonileri kuran ve sistemine yayılan bir ırk olabilecek mi?