Neden Simetri’den Çok Memnun Oluruz?
Bir çift senkronize dalgıç. Bir kelebekteki kanatlar. Bir katedralin tonozlu tavanı. Bunlar, çoğu insanın görsel açıdan çok hoşnut bulduğu şeylerden bazıları. Ama neden? Cevap simetri ile ilgili.
Gerçek dünyadaki nesnelerin çoğu simetriktir. Bu özellikle doğa için geçerlidir: denizyıldızı veya çiçek yapraklarındaki radyal simetri, bir petekteki altıgen simetrik şekil veya bir kar taneciğinin benzersiz simetrik kristal yapıları. Aslında asimetri, doğal dünyadaki hastalık veya tehlike işaretidir.
Ve tabii ki, insanlar simetriktir, en azından dışarıdan (kalp ve karaciğer gibi bazı iç organlar asimetriktir). Yapılan araştırmalarda, hem erkeklerin hem de kadınların simetrik yüzleri asimetrik olanlardan daha seksi bulduğu ortaya çıktı. Önemli açıklama, fiziksel simetrinin sağlığın dışa dönük bir işaretidir, ancak büyük ölçekli çalışmalar simetrik veya asimetrik yüzleri olan kişilerde önemli bir sağlık farklılığı göstermediğini söylüyor. (Şiddetli fiziksel asimetriler, genetik bozuklukların güçlü göstergelerinden dolayı beyinlerimiz aşırı tepki verebilir).
Simetriye cazibemizin basit açıklaması bilindik olmasıdır. Simetrik nesneler ve resimler, beynimizin kolayca tanıması için programlandığı kurallarla oynuyor.
Fizikçi Alan Lightman, “Simetriğin düzeni temsil ettiğini iddia ediyorum ve kendimizi bulduğumuz bu garip evrende düzeni istiyoruz” “Olumsuzluklara Karşı Evrende Bildiğiniz Düşündüğünüz Dünya.” “Simetri arayışımız ve bulduğumuzda ki duygusal zevkimiz dünyayı anlamamıza yardımcı olmalı, aynı mevsim tekrarını ve dostluğun güvenilirliğini buluyoruz .. Simetri ekonomidir. Simetri basitliktir, simetri zerafettir. “
Sanatın yaratıcı simetrik bir eserini ya da bakkalda çorba kutularını mükemmel bir biçimde istiflemeyi gördüğümüzde hissettiğimiz memnuniyete yönelik daha iyi bir açıklama, beynimizin “maddeleri” nin doğanın “eşyaları” ile ayrılamaz olmasıdır. Beynimizdeki nöronlar ve sinapslar ve iletişim kurdukları süreçler, yıldızlara ve deniz yıldızlarına paralel olarak gelişen düşünceye bağlanır ve canlandırır. Doğa simetrik ise aklımız da öyle.
Lightman, “Beyinlerimizin mimarisi, çiçek, deniz anası ve Higgs parçacıklarında meydana gelen saf matematikle aynı deneme-yanılma, aynı enerji ilkeleri ile doğdu” diye yazıyor Lightman.
Yukarıdaki resme bir göz atın. Ne görüyorsun?
İşleyen iki gözünüz ve hasarsız bir beyniniz varsa, “başka bir üçgenin üstünde parlak beyaz üçgen” diyeceksiniz demektir. Ancak daha yakından bakarsanız, bunun tamamen optik bir illüzyon olduğunu keşfedersiniz – hiç parlak beyaz üçgen yoktur, sadece boşluk üç Pac-Man benzeri ve bazı yüzen V’lerle çevrilidir.
Kanizsa üçgeni olarak adlandırılan görsel numara, beyninizin iki üçgeni ayıran sınır çizgilerini doldurması ve görüntü boyunca beyaz alanlar aslında beyazın aynı gölgesi olmasına rağmen en üstü daha parlak görünmesini sağlayacak kadar güçlüdür. İnanmadıysanız, resmin bölümlerini elinizle örtün ve çizgi ve renk farklılıkları kaybolduğunda izleyin.
Ne oluyor böyle?
Arizona Üniversitesi’nden Görsel Algı Laboratuvarının psikoloji profesörü ve yönetmeni Mary Peterson “Beyin kazara olan şeyleri sevmemektedir” diyor. “Beyin beyaz altı üçgeni oluşturuyor, çünkü üç Pac-Men’in beyaz bir üçgen tarafından engellenmemiş olsaydı böyle bir şekilde hizalanırdı.”
Üçgen yanılsama, 1920’lerde Almanya’da doğmuş etkili bir görsel algılama okulundan alıntılanan Gestalt psikolojisi olarak bilinen klasik bir örnektir. Ünlü Gestalt sloganı: “Bütün parça diğer parçalarının toplamı” (“Parça bütün parçaların toplamından daha büyük değildir”.) Başka bir deyimle, algılamamız yalnızca bir resmin ayrıntılarını kaldırdığınızda yukarıdaki görüntüye bakıp “Üç Pac-Men ve bazı V’leri görürüm” derdi. Ama beynimiz bir hesap makinesinden daha fazlasıdır. “Kazayla ortaya çıkan” kaostaki düzen işaretlerini tanımak ve bazı kuralları veya kısayolları takip ederek dünyayı anlamaya hazırlanıyor.
Simetri bu kısayollardan biridir. Peterson’ ın açıkladığı gibi, ya öğrenir ya da beynimizde hızlı bir şekilde bir nesneye baktığımızı belirleyen bazı “öncüler” ya da kısayollarla doğarız.
Johan Wagemans, görsel algı konusunda uzmanlaşmış ve beynimizin sürekli gelen bilgi akışını nasıl organize ettiğini gözlemleyen bir psikolog. Simetriğin sadece dış dünyanın tasarım ilkesi olmadığı konusunda hemfikir.
Wagemans, “simetri, beynin kendi kendini organize etmesini sağlayan bu temel ilkelerden biri olarak da görülebilir” diyor Wagemans. “İyi örgütlenme ve basit organizasyona yönelik bu eğilimler de beynin kendi dinamiklerinde simetriğin ilkeleri.”
Öte yandan, çok fazla simetri biraz sıkıcı olabilir. Wagemans, mükemmel simetrik tasarımlar beyne göre daha hoş olmasına karşın, mutlaka daha güzel olmadığını keşfetti. Wagemans, sanat acemileri ve uzmanlar “en uygun teşvik seviyesine” gelen sanatları tercih ediyor. “Çok karmaşık değil, çok basit değil, çok kaotik değil, çok düzenli değildir.” Nitekim, Japonların fukinsei denilen estetik bir ilkesi vardır; bu, asimetri veya düzensizlik kullanarak bir kompozisyonda dengeyi yaratmakla ilgilidir.
Simetri hastalığının ingilizcesi nedir?
Symmetry