Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Kovid-19) pandemisine karşı bilim insanları her gün yeni bir keşfe imza atıyor. Aşı çalışmaları gündemdeki yerini korurken, ABD’de yapılan bilimsel bir deney umutları tazeledi.
Koronavirüsü 24 saatte engelliyor
ABD’deki Georgia Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsü’nden bilim insanları, geçmişte influenza (grip) tedavisinde kullanılan Molnupiravir isimli ilacın koronavirüs tedavisinde de tesirli olduğunu kanıtladı. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ilaç, virüsü 24 saat üzere kısa bir müddette engelledi.
Deneyin sonucuna nazaran, Molnupiravir verilen dağ gelincikleri 24 saat sonra, Kovid-19 virüsünü başka hayvanlara bulaştırmadı. Bilim insanlarının, Haziran ayında insan denemelerine başlanan ilaçla ilgili son durumu Aralık ayında dünyayla paylaşılması bekleniyor.
Araştırma takımının başındaki isim Profesör Dr. Richard Plemper, “Ağızdan alınabilen bir ilacın, SARS-CoV-2 bulaşını süratle engelleyebildiği birinci sefer gösterildi. Bu oyunun kuralını değiştirebilir” dedi.
Plemper, daha evvel ilaçtaki aktif unsurun solunumsal RNA virüslere karşı tesirli olduğunu, enfekte hayvanlara bu ilacın ağız yoluyla vermenin yayılan virüs parçacıklarını birkaç kat azaltıp bulaşı değerli ölçüde düşürdüğünü fark ettiklerini söylüyor. Plemper. “Bu özellikler, ilacı, COVID-19’un denetimi noktasında güçlü bir aday haline getiriyor” diye konuştu.
İnsan üzerindeki deneyleri süren ilaç başarılı olursa koronavirüs hastalarına müdahalenin erken başlaması ve pratik bir tedavi sürecinin üç katlı bir yarar sağlayacağı belirtiliyor:
Hastalığın ilerleyip şiddetli hale dönüşmesi engellenebilir, bulaşıcı periyot kısaltılarak hastaların uzun müddetli izolasyonu sonucunda oluşan duygusal ve sosyoekonomik bedeller hafifletilebilir ve lokal salgınlar süratle bitirilebilir.
MOLNUPİRAVİR NEDİR?
Molnupiravir, ağızdan alınan ve influenza tedavisi için geliştirilmiş deneysel bir antiviral ilaç. Sentetik nükleosit türevi N4-hidroksisitidinin bir ön ilacı olan Molnupiravir, viral RNA replikasyonu sırasında kopyalama yanlışlarının eklenmesi yoluyla antiviral tesir gösteriyor.
Daha evvel grip ilacı olarak kullanılan Molnupiravir’in, SARS ve MERS virüsleri üzerinde de tesirli olduğu deneysel çalışmalarla kanıtlanmıştı. İlacın beşerler üzerindeki tesirini ölçmeye çalışan diğer araştırmalar da bulunuyor.