İklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri üzere sebepler, gezegenimizin geleceğini önemli bir halde tehdit etmeye devam ediyor. Bu nedenle de daha sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atmanın gerekliliği bilim insanları tarafından vurgulanıyor. Örneğin geçtiğimiz haftalarda laboratuvar ortamında ahşap üretmenin mümkün olabileceğinin açıklandığını sizlerle paylaşmıştık.
Tabii ki gezegenimizi vahim bir geleceğe sürükleyen şeylerden birinin plastik olduğunu da belirtmeden geçmemek gerek. Bu üslup atıklar, canlıların yok olmasına neden oluyor ve uzun vadede etrafa ziyan veriyor. Artık ise gelen haberler, bir canlının plastik problemine karşı kullanılabileceğini ortaya koydu.
Süper solucanların plastik yiyerek hayatta kalabildiği keşfedildi
Avrustralya’da bulunan Queensland Üniversitesi’ndeki bilim insanları, ‘süper solucan’ olarak da bilinen ‘Zophoas morio’ isimli bir canlının plastik tüketerek hayatta kalabildiğini keşfetti. Yapılan açıklamalarda bu canlının bir bağırsak enzimi aracılığıyla plastiği sindirebildiğinin düşünüldüğü aktarıldı.
Morio kurdu olarak da bilinen canlı üzerinde çalışmalarını yürüten bilim insanları, üç hafta boyunca solucanları farklı besinlerle besledi. Sonuçlarda hayli yaygın kullanılan polistiren tüketen bir canlının bile kilo aldığı gözlemlendi. Araştırmanın müelliflerinden Dr. Chris Rinkle da açıklamalarında bu gelişmenin geri dönüşüm için değer arz edebileceğini tabir etti: “Süper solucanlar, küçük bir geri dönüşüm tesisi misyonu görebiliyor”
Açıklamalara nazaran uzmanlar, hangi enzimin plastik konusunda en tesirli olduğunu belirlemeyi umuyor. Böylelikle geri dönüşüm için uygun ölçekte yine üretilebileceği ve gezegenimize büyük ziyan veren plastiklere karşı kullanılabileceği belirtiliyor. Ayrıyeten araştırmanın üstün solucanların bağırsak bakterilerinin bunu nasıl yaptığını moleküler seviyede anlamak için epey değerli olduğu ve biyoplastik üretiminde kullanılabileceği vurgulanıyor.
Bahsi geçen araştırma Microbial Genomics’te yayımlandı.