Yeni uydu görüntüleri imparator penguenlerin uzun zamandır yuva yapmak için hep aynı alana döndüklerini söyleyen kavramına meydan okuyor: daha önce düşündüğümüzün aksine taşınmaya hevesliler. Değişen ortama adapte olmak, bu sevilen Antarktika türün uzun vadeli geleceği için bir nimet olacaktır.
“Penguenlerin Yürüyüşü” ile şöhrete kavuşan İmparator penguenler (Aptenodytes forsteri) bilim adamların deniz buzun azalması burada doğurmak isteyenleri tehdit etme konusunda endişeli olsalar bile resmen tehlikede hatta tehdit altında olarak listelenmiyorlar. Filmdeki koloni Pointe géologie olarak adlandırılıyor ve 60 yıldan fazla bir süredir inceleniyor. Araştırmacılar kuşların philopatrik, yani yuva yapmak için her yıl aynı yere döndüklerini, düşünüyorlardı, sorunlu dayanırlık yaşam alanlarını küçültebilir.
Pointe geologie de çalışan bilim adamları genellikle daha önceden kolonilerine dönen sürü halindeki kuşları arıyorlar. Ancak 197ler in sonlarında beş yılda Güney Okyanusu ısındığı için koloninin yarı yarıya azalmış olduğunu fark ettiler: sürü sayısı 6000 den 3000 e geriledi. Düşüş ısınmanın penguenlerin yaşamını olumsuz etkilemesine bağlandı.
Ama artık, yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri tüm kıyı şeridi ve tüm deniz buzunu görüntülemeyi mümkün kılıyor. Minnesota Üniversitesi’nden Michelle LaRue başkanlığındaki bir ekip gübre lekelerini kullanılarak, yuvalama yerleri görüntülerini incelendi. Görüntüleri Pointe géologie nin hiç izole olmadığını ortaya koydu: diğer kolonilerde kolay bir yolculuk mesafesindedir.
“Bu kuşların Pointe géologie den bu diğer noktalara taşınmış ve belki de bu kuş sürüsünün ölmediği anlamına gelebilir” bir basın açıklamasında diyor LaRue. “Nüfus değişiklikleri ve bu değişikliklerin nedenleri nasıl yorumlamak gerektiğini tekrar düşünmeliyiz.”
Üç yılda ekip imparator penguenlerin doğurmak için aynı yere dönmediği altı örnek buldu. Kolonileri arasında hareket ediyor olarak görünüyorlar. Ayrıca, takım Antarktika Yarımadası’nda taşınan penguenleri temsil edebilir yeni bir koloni keşfetti.
“Araştırmalarımız bu kolonilerin yıllar boyunca görünüp kaybolduğunu gösteriyor, imparator penguenlerin davranışlarını ve meydan okumalarını anladığımızı düşünüyoruz” diyor LaRue. “Bu kuşların her yıl şüphesiz aynı yere tekrar geldiklerini varsayarsak, uydu görüntülerinin üzerinde gördüğümüz bu yeni kolonilerin herhangi mantıklı açıklaması olmaz.” “Bu kuşlar oradaki havadan dışarıya çıkmadı, başka bir yerden gelmiş olmaları gerek.”
Koloni dalgalanmaların bulguları bu hafta Toronto’da IDEACITY konferansında sunuldu ve Ekografinin bir sonraki sayısında yayınlanacaktır.
Janet Fang