Hidrojenden sonra dünyada en çok bulunan gaz helyumdur. Periyodik cetvelde de molekül kütlesi en düşük olan 2. elementtir.
Helyum gazı solunduğunda sesimizde komik değişimler meydana gelir. Seste incelme veya kalınlaşma olmasının temel nedenini öğrenmek için ses dalgalarının hareket yapısını incelemek gerekir.
Ses ortamın yoğunluğuna göre farklı hızlarda yayılır. Örneğin; sesin normal sıcaklık değerlerinde havadaki hızı 344 m/s iken; aynı sıcaklıkta helyum gazı içerisindeki hızı 927 m/s’dir. Bu da helyum gazı soluduğumuzda sesimizin çok daha hızlı bir şekilde yayıldığının göstergesidir. Hız değişse de sesin frekansı değişmez. Yani belli bir zaman içerisinde yayılan ses dalgalarının sayısında herhangi bir değişmez olmaz. Belli bir zaman dilimi içerisinde titreşim sayısında bir diğer deyişle Hertz’de de bir değişkenlik görülmez, sadece hızda bir değişim vardır.
Akciğerlerden gelen hava gırtlaktan geçerek ses titreşimleri oluşturur. Bu ses titreşimlerinin sayısına göre sesimizin ince mi yoksa kalın mı olacağı belli olmaktadır. Eğer oluşan ses titreşimi sayısı düşükse sesimiz kalın, yüksekse ince olur.
Helyum gazı solunduğunda da ses titreşimleri helyum gazı içerisinde daha hızlı bir şekilde hareket ettiğinden farklı tonlarda algılanmasına neden olur.