Bilim Nedir?

ef36507f55a3a0ca0a9c08bafa3a11bf

İnsanların çok daha iyi şartlar altında yaşayabilmesi ve daha önceden tespit edilmeyen, bilinmeyen şeylerin ortaya çıkmasında bilimin önemi oldukça büyüktür. Bilim, tanım olarak ise hem fiziki hem de doğal evrenin tüm hareket ve yapılarının özel yöntemler kullanılarak incelenmesidir. Bu işlemler sırasında bilim farklı inceleme metodlarından yararlanır. Düşünce, deney ve gözlem bilimin ortaya çıkarılması için kullanılan en önemli araçlardır. Çünkü var olduğu ya da olacağı düşünülen herhangi bir kavramı deneyle ispatlamak, bilimin gerçekten o konu hakkında bir ilerleme kaydettiğinin göstergesidir.

Projecting The Future
Projecting The Future

Bilimde Bilgi Hangi Aşamalardan Geçer?

Modern bilim yukarıda da bahsettiğimiz gibi konular üzerinde çeşitli araştırmalar yapaya dayalıdır. Bilim içerisinde bir bilginin kurulması için bazı basamaklara ihtiyacı bulunur. O basamaklardan ilki gözlemdir. Olguların titiz bir şekilde gözlenmesi, o konu hakkındaki daha eski olan fikirleri yok saymak ve kişilerin kendi fikirlerini kullanmadan çalışmalar yürütmenin tamamı gözlem basamağı altında yer alan kriterlerdendir. Deney basamağında ise isminden de anlaşılabileceği gibi sebep ve sonuç ilişkisinin kurulması için gerekli olan çalışmalar yürütülür.

Açıklama basamağında da daha önce ilgili konu ile ortaya çıkan ancak çelişmelere yol açan fikirlerin yeniden değerlendirilmesi, yeni ve eski araştırmalar arasındaki farkların incelenmesi gibi çalışmalar yapılır. Bilginin kurulması adına yararlanılan ve son basamak olan genelleme ve tahmin basamağında ise ortaya çıkarılan olguların gerçeği yansıttığını kabul ederek ilerleme çalışmaları yürütülür.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık