Güneş Gücü Teknolojisinde Verimlilik Rekoru Kırıldı

gunes-gucu-teknolojisinde-verimlilik-rekoru-kirildi-YWiImu3a.jpg

Güneş gücünün yaygın bir formda kullanımı, medeniyetimizin fosil yakıtlara olan bağlılığının kırılması için yegane tahlil olarak gösteriliyor. Bununla birlikte mevcut güneş güç sistemlerinin çok kıymetli bir eksiği bulunuyor; verimlilik. Güneş güç sistemlerinde verimliliği artırmak, birebir yüzey alanından ve tıpkı güneş gücünden daha fazla güç elde etmemizi sağlar ki artık bu amaca bir adım daha yaklaşmış durumdayız.

Günümüzde güneş ışığını güce dönüştürmek için farklı farklı teknolojiler kullanılıyor ve Science mecmuasında yayımlanan yeni bir makaleye nazaran bilim insanları, perovskit/silikon tandem güneş bataryası ile yüzde 29,15‘lik randımana ulaşarak tandem güneş bataryası kategorisinde verimlilik konusunda dünya rekoru kırmayı başardılar. Bu kategorideki paneller için uzun vadeli amaç, yüzde 30 verimliliğin üzerine çıkmak olduğundan yeni rekor, umut verici olarak yorumlanıyor.

Perovskit/silikon tandem güneş bataryası ile daha düşük maliyetlerle daha fazla güç elde etmek mümkün olabilir

06935a2459cba80dc88253734f56f28c074e52b7

“Silisyum ile metal halojenür perovskiti bir ortaya getiren tandem güneş bataryaları, batarya hücresi verimlilik sonunu aşmak için umut verici bir seçenektir.” sözlerini kullanan bilim insanları, perovskitin halihazırda kullanılmakta olan silikon hücrelere daha verimli bir alternatif olabileceğini belirtiyorlar.

Makaleye nazaran bilim insanları, uzun vakittir farklı perovskit bileşikleri üzerinde deneyler gerçekleştiriyorlar ve perovskit/silikon da bunlardan biriydi. Perovskit/silikon tandem güneş bataryası, ışık spektrumunun iki farklı noktasını yakalayarak daha fazla güç ortaya koyabiliyor. Halihazırda kullanılan silikon, kızılötesi ışığın yakalanmasını sağlarken; perovskit de görünür ışığı yakalıyor.

4ad327013639a2bb53ba209b895661b2975d86e0

Bilim insanları, yüzde 29,15 verimlilik rekorunu 1×1 cm bir panel ile gerçekleştirdiklerinden kelam konusu panelin daha büyük ölçekli deneylerinin da yapılması gerekiyor. Ayrıyeten bilim insanları, 300 saatlik bir kullanım sonrasında deneyde kullanılan panelin verimliliğini yüzde 95 oranında muhafazaya devam ettiğini belirtti.

Perovskit/silikon tandem güneş bataryasını pahalı kılan bir başka özellik ise daha fazla güç elde edilebilecek olmasına karşın maliyetleri büyük ölçüde artırmaması. Yeniden de çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, tandem güneş bataryası teknolojisinin yüzde 30’un üzerinde verimlilik sunabileceği konusunda ısrarcı olduklarından geliştirilen yeni panelin bir ticari esere dönüştürülmesi beklenmiyor.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık