Dünyanın İlk 1000 Çekirdekli İşlemcisi Üretildi

kilocore

University of California’daki araştırmacılar, KiloCore adını taşıyan ve her biri bağımsız olarak programlanabilir 1.000 adet işlemciden oluşan bir yongaseti geliştirdi. Dünyada bir ilk olan 1.000 çekirdekli işlemcinin enerji verimliliğinin de yüksek olduğu söyleniyor.

Geliştirici ekibin başındaki isim olan Prof. Bevan Baas, 1.000 çekirdekli işlemcinin, üniversitede geliştirilmiş bugüne kadarki en yüksek saat hızına sahip işlemci olduğunu belirtiyor. KiloCore, IBM’in 32 nm CMOS kullanılarak üretilmiş. Bugünkü laptop işlemcilerinden 100 kat daha verimli olduğu ifade edilen işlemci sadece 0,7 Watt enerji tüketiyor. Bu da pir adet AA pille çalışabilecek kadar az bir tüketim.

Peki, 1.000 çekirdekli bir işlemci ne işinize yarar? Saniyede 1,78 trilyon işlem yapabilen KiloCore, video işleme, şifreleme ve büyük miktarda paralel veri işlemeyi gerektiren farklı durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmış. KiloCore’un üretilip piyasaya sunulması beklenmiyor.

 

Bu İşlemci İle Neler Yapılabilir ?

Amerika’lı Bilim Adamları ve Profesörler tarafından üretilen 1.000 çekirdekli işlemci KiloCore ile saniyede 1,78 trilyon işlem yapılabildiği gibi, aynı anda 100 GB‘lık 500 adet dosyayı saniyeler içerisinde taşıyabilirsiniz. Ayrıca video işleme, şifreleme ve büyük verileri farklı türde değiştirmek için tasarlanmış durumda. Bu devasa işlemci piyasada satılmayacağı gibi, sadece bilimsel çalışmalarda kullanılacağı belirtiliyor.

 

Kaynak: LOG

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık