Covid-19 Tedavisini Reddeden Hastalar Gitgide Kötüleşiyor

covid-19-tedavisini-reddeden-hastalar-gitgide-kotulesiyor-jOOOgHOZ.jpg

Covid-19 hastalığı sırasında reçete edilen ilaçların kullanılmasının ne kadar değerli olduğu sık sık belirtiliyor. İlaçların fazlalığından ve tesirinden tereddüt eden beşerler, hastalıkları boyunca ilaç tedavisini reddedebiliyor.

Göğüs Hastalıkları Kliniğinde misyon yapan Prof. Dr. Şevket Özkaya, son yapmış olduğu bir karşılaştırma ile ilaç kullanmanın ne kadar değerli olduğunu vurguladı. Özkaya, tedavi mühleti boyunca ilaç kullanmayan bir hastanın akciğerlerinde yaşanan tahribatı gözler önüne serdi.

Ağır bakım ünitelerinde yaşanan yoğunluğun sebeplerinden biri, hastaların tedaviyi reddetmesi olarak görülüyor

3b46f3bb5ec633f5f7d2c4933f01560619e11f78

Covid-19 tedavisinde Favipiravir isimli ilacın birinci günde 8 doz alınması gerektiği, hastaları tasaya düşüren bir durum oldu ve birçok hasta Favipiravir ve tedavi maksatlı kullanılan öteki ilaçları kullanmayı reddetti. Uzmanlar, bu durumun son derece önemli olduğunu, bilhassa ağır bakım ünitelerinde yaşanan yoğunluğun, hastaların tedaviyi reddetmesinden kaynaklandığını lisana getirdi.

Verilen ilaçlar kullanılmazsa hastalık önemli bir halde ilerliyor

3089b3974095d75cbe676badb466435501b6aaee

Özel bir hastanede misyon alan Şevket Özkaya, durumun ciddiyetini bir hastanın akciğer sinemasından yola çıkarak lisana getirdi. Özkaya, 55 yaşındaki bir hastanın hastaneye birinci geldiğinde çekilen akciğer tomografisi sonucunda, virüsün ciğerlere önemli bir formda tutulum göstermediğini lisana getirdi.

“Hastamız 55 yaşında olduğu için her an ilerleyebilir endişesiyle Sıhhat Bakanlığımızın önerdiği ilaçları ve reçeteyi hastanemizden kendisine verdik.” sözlerinde bulunan profesör, daha sonra hastanın ilaçları reddettiğini öğrendiğini lisana getirdi. Birebir hasta, 1 hafta sonra teneffüs yetmezliği sebebi ile tekrar acile gelmiş ve üstteki fotoğraftan anlaşılacağı üzere, çekilen tomografide virüsün akciğerleri büsbütün sardığı ve büyük bir harabiyet yaşandığı gözlemlenmiş. Özkaya, teneffüs yetmezliği sebebiyle hastanın ağır bakıma alındığını lisana getirdi.

“Virüs enfekte ettikten bir mühlet sonra akciğerlerde yaygın buzlu camlara ve konsolidasyona neden oluyor”

1d069e6275c654a249901ee04bd586451a1a15d1

Şevket Özkaya, evvelce her aileden bir bireye Covid-19 olumlu teşhisi konulurken, salgının artmasıyla birlikte ailedeki herkeste bu virüsü görmeye başladıklarını belirtti. Profesör, teşhis konulduktan sonra Sıhhat Bakanlığı tarafından verilen ilaçların kesinlikle kullanılması gerektiğini, hastalık vaktinde tedavi edilmezse ağır teneffüs yetmezliği ile karşı karşıya kalınabileceğini lisana getirdi.

Özkaya ilaçların ehemmiyetini vurgulamak ismine şu sözleri kullandı; “Ailenizi ve toplumu seviyorsanız kurallara uyun ve bakanlığımızın önerdiği tedavilerden kaçınmayın diyoruz. Zira virüs enfekte ettikten bir mühlet sonra akciğerlerde yaygın buzlu camlara ve konsolidasyona neden oluyor.”

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık