Ay’a Artık Neden Gitmiyoruz?

Moon-footage

Ay’a son gidiş Apollo 17 tarafından 11 Aralık 1972’de gerçekleştirildi. Peki, dünya yüzeyine yaklaşık 2000 km uzaklıktaki Ay’a artık neden seferler düzenlenmiyor, yapılan araştırmalar yeterli mi konularını sizler için araştırdık.
Ay’a ilk defa bir bilim adamı Apollo 17 ile birlikte gönderildi. Buraya bir bilim adamının gidiş nedeni ise jeolojik araştırmaların yeterli olmaması ve daha iyi yorumlar yapılabilmesi için çalışmalar yapılmasıydı. Jeolojik çalışmalar için buraya giden Harrison Schmitt, gerekli deneyleri yaptıktan sonra Ay ile ilgili birçok yeni bilgiyi NASA’ya sundu. Schmitt’e birkaç astronot da eşlik etti. Schimitt daha sonra dünyaya döndüğünde Ay hakkındaki görüşlerini şu sözlerle belirtti: “Tüm Apollo bölgelerinden daha fazla çeşitliliğin olduğu bir bölgeydi ve böyle olduğu için özellikle seçilmişti. Görülecek ve örnek toplanacak birçok yer vardı. Yerlerde deniz (Mare) bazaltları ve yukarılarda dağlık araziler mesela… Fotoğraflarda kendini belli eden volkanik kalıntıları da Shorty isimli kraterde turuncu renkte toprak halinde bulduk.”


Ay’a neden çıkıldı?


İkinci dünya savaşının sona ermesiyle birlikte Birleşik Devletler ile Sovyetler Birliği arasında sıkı bir rekabet başladı. Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte ülkeler artık teknoloji yarıştırmaya başladı. Sınır aşan roketleri kanıtlamak amacıyla Ay’a yolculuk yapılmış oldu. Amaç bilimsel araştırmalar yapmak değil, tamamen güç gösterisi yapmaktı.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık