Her şey NASA’nın tehlikeli gazları ve kimyasalları akıllı telefon ile tespit etmeyi istemesiyle başladı. Yapılan araştırmalar neticesinde belki akıllı telefonlar bir sensöre dönüştürülemedi fakat ortaya çıkarılan bir cihaz sayesinde artık akıllı telefonlarımızı aklınıza gelebilecek her şeyi ölçmek için kullanabileceğiz.
2007 yılında Amerikan İç Güvenlik Departmanı ( DHS ) , cep telefonlarını sensöre dönüştüren bir cihaz isteği ile geldiğinde, NASA araştırma merkezi bilim adamı Jing Li çoktan böyle bir projeye girişmişti. Jing Li bu projenin uzay versiyonu üzerinde çalışmalar yürütüyordu.
Fakat NASA’nın İç Güvenlik Departmanının isteklerini karşılayabilmesi için soluduğumuz havayı analiz edebilen bir arayüzü akıllı telefonlarla birleştirmesi gerekiyordu. Daha sonra araştırmalarına devam eden Li’nin ekibi hava örneklerini içine çekebilen ufak bir fanı olan bir cihazı George Yu of Genel Systems firmasının yardımıyla üretmeyi başardılar.
Ufak bir cihaz üretmeyi başaran Jing Li , İç Güvenlik Departmanını bu cihazın ayrı bir cihaz olarak akıllı telefonlar ile beraber kullanılabileceği konusunda ikna etmeye çalıştı. Nitekim DHS ilk başta akıllı telefonu ayrı bir cihaz kullanılmadan diret olarak bir sensöre dönüştürmelerini istemişti. Li yaptığı açıklamalarla İç Güvenlik Departmanına bu teknolojinin çok yeni olduğunu ve daha geliştirilebileceğini belirtti.
Yaşanan bu gelişmeler oyunun kuralını değiştirdi
Sadece bu çalışmalar ile akıllı telefonları kimyasal bir sensöre dönüştürme sonucuna ulaşılmadı. Yapılan çalışmalar sayesinde birkaç yıl sonra, telefonları birer sensör makinesine çevirebilmek için çalışmalar yapan Variable isimli bir şirket kuruldu. İç Güvenlik Departmanının kendisine özel bir cihaz istemesiyle başlayan süreç bağımsız bir projeye dönüşmüş oldu.
NASA’da başlayan çalışmalar sonucunda George Yu, başparmağımızdan büyük olmayan bir platform tasarlamasıyla cep telefonlarını adeta bilimsel çalışmalarda kullanılabilen cihazlara dönüştürülmüş oldu. Bu küçük cihaz ile elde edilen veriler akıllı telefonunuza Bluetooth aracılığıyla aktarılıyor. Ayrıca daha sonra elde ettiğiniz verileri bilgisayar ortamına da aktarabiliyorsunuz.
Variable şirketinin tasarladığı NODE+ ürünü sayesinde isteğe göre modül takılarak cep telefonunuz; barkod okuyucu, termometre , renk saptayıcı , hareket sensörüne ve barometreye dönüşmekle kalmayıp aynı zamanda karbondioksit , nitrik oksit gibi gazları algılayabilen bir sensör cihazına dönüşüyor.
Variable şirketinin ve NODE+ ürünün kurucusu George Yu, ürününü şu sözlerle tanıtıyor :
“Birden fazla sensörü tek platformda toplayarak paranız cebinizde kalıyor”
Bu muhteşem ürün için ilk kez 2012’de üretime başlandı. 2014’te ise ikinci versiyonu yapılan ürün NODE+ olarak adlandırıldı. George Yu’nun dediğine göre ikinci versiyon için yapılan çalışmalar sayesinde cihaz, daha az enerji kullanarak daha uzun süre ve daha hızlı çalışabiliyor. NODE+ aynı zamanda ikinci jenerasyonu ile Android ve IOS cihazlar ile tam uyumlu hale geldi.
NODE+ cihazının üretimine başlandıktan sonra ilaç firmaları bu buluştan faydalanmakta çok gecikmedi. Bildiğiniz üzere bazı ilaçlar ısıdan hemen etkilenip özelliğini yitirmekte. Özellikle bu ilaçların taşımacılığı esnasında doğru koşulları sağlamak ve kontrol etmek sorun olabiliyor. İşte bu cihaz sayesinde her an her yerde kontrol edilme imkanı sağlanmış oluyor.
İlaç firmalarının yanında gıda üretimi yapan firmalar da bu cihazın Chroma modülünden faydalanıyorlar. Ürettikleri gıdaların sıcaklıklarını ölçmek için kızılötesi ışınlarla çalışan cihazlar kullanan firmalar Chroma modülü ile bu sorunu ortadan kaldırıyorlar.
Variable firmasının NODE+ cihazını ülkemizden de sipariş edebiliyoruz şu adrese giderek inceleyebilirsiniz.
Birçok modülü bulunan NODE+ cihazının modülleri:
Kaynak : http://www.nasa.gov/offices/oct/feature/turn-your-smartphone-into-any-kind-of-sensor