Paralel Evren

paralel evren

Azıcık bile bilim kurgu izlemiş veya okumuş biriyseniz mutlaka paralel evren, atom altı boyut gibi tanımlara denk gelmiş, anlamına baktıktan sonra da paralel evrendeki kendinizi düşünmüşsünüzdür. Peki paralel evren nedir? Nasıl bu kadar popüler kültürün sıkça başvurduğu bir şey oldu? Bu yazımızda bunlara cevap arayacağız. Özellikle de yanlış bilinen paralel evren tanımına doğruluk kazandıracak, paralel evrenlerin var olup olmadığı konusunda biraz düşüneceğiz. Şayet siz de paralel evrenlere ve özellikle de bilime ilgiliyseniz bu yazımız tam da size göre.

Paralel Evren Nedir?

Öncelikle paralel evren tam anlamıyla bilim dünyasında kabul görmüş bir konu değil. Fakat büyük oranda insanların inandığı, var olduğunu düşündüğü bir konu. Biz de bu konuyu biraz inceleyelim.

Yaşantımız tamamen seçimlerden oluşur. Giyeceğimiz kıyafet, yiyeceğimiz yemek, gideceğimiz yol… Bu liste sonsuza kadar uzayabilir. Burada önemli olan hayatın aslında çok büyük oranda seçimlerden oluştuğunu anlamak. Şu anki gerçekliğinizde tercih ettiğiniz şeyleri yaşıyorsunuz. Fakat tercih etmediğiniz her bir durum kendi paralel evrenini oluşturuyor.

Örneğin işe giderken daha kısa yolu seçtiniz. Fakat seçmediğiniz yol da bir paralel evrende yaşanıyor. Yani teknik olarak farklı bir paralel evrende kısa olan yolu değil de uzun olan yolu seçtiniz. Tanım biraz karmaşık görünse de aslında mantığı oldukça basit. Tercih ettiğiniz şeyleri şu anda yaşarken tercih etmediğiniz diğer bütün senaryolar farklı paralel evrenlerde yaşanıyor. Bu da sonsuz sayıda paralel evren demek.

Paralel Evren Konusu Ne Kadar Kabul Görüyor?

Bilim deney yöntemiyle doğru sonuca ulaşır. Fakat değişmez gerçek diye bir olay asla yoktur. Paralel evrenler hipotezinde ise deney yapılamadığı veya gözlemlenebilir bir durum olmadığı için hakkında bilimsel araştırma veya hipotez yürütmek oldukça zordur. Bu noktada paralel evrenlerin varlığına tamamen mantıki çıkarımlar ile ulaşabilir veya reddedebiliriz. Fakat özellikle bilim kurgu evrenlerinde paralel evrenlerin büyük bir alıcı kitlesi var.

Paralel evrenler ile alternatif gerçeklikler ise birbirine sıkça karıştırılan konular.

Paralel Evren İle Alternatif Gerçeklik Neden Farklı?

Çok aynı görünen bu iki tanım temelde önemli farklılıklar içeriyor. Örneğin Rick and Morty gibi dizilerde çok farklı türde canlıların yaşadığı paralel evrenle sürekli işleniyor. Aslında bu işin sinema yönü. Kabul gören paralel evren tanımında siz hala insansınız ve dünyada veya dünya benzeri gezegenlerde yaşıyorsunuz. Fakat tercihleriniz farklı olduğu için yaşadığınız hayat da farklı oluyor. Çalıştığınız iş, kurduğunuz hayat, beraber vakit geçirdiğiniz insanlar. Ya da yapmadığınıza pişman olduğunuz bir şeyi yaptığınız paralel evrenler. Paralel evrenler tamamen tercih ile şekilleniyor.

Alternatif gerçeklik ise daha çok sinemada işlenen bir konu. Örneğin Dune evrenini ele alalım. Dune  evreni bizim evrenimizden çok farklı bir alternatif gerçeklik. Dünya için bazı olaylar farklı yaşanmış ve insan gelişimi farklı bir yöne evrilmiş. Bu sayede de insanlık için alternatif, belki de binlerce yıl sonra yaşanabilecek bir gerçeklik ortaya çıkmış oluyor.

Bilim her gün yeni bir değişimle önümüze çıkıyor. Belki gerçekten paralel evrenler var ya da tamamen uydurmadan ibaret. Bu noktada belki de insanlık tarihi boyunca kesin bir bilgiye erişemeyeceğiz fakat seçeneklerin farklı evrenlerde hayatta kaldığını bilmek kişiye keyif veriyor. Kuantum fiziğine göre işlenen paralel evrenler şayet gerçekse bugün yapmadığımız için pişman olduğumuz birçok şeyi aslında yaptığımız, bugün olduğumuz kişiden farklı olduğumuz evrenler mevcut olabilir. Bu noktada ise bizi sonuca götürecek en önemli şey merakımız.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık