Kısa cevap: Çarpıcı bir bilgiyi ortaya koyarak öfke duymamıza sebep olanlar.
İnternette bilginin çok daha çabuk yayılıyor olduğu gerçeğinden yola çıkan bazı araştırmacı ve reklamcılar, viral reklam yöntemine başvuruyorlar. Bunlar genelde video olarak sunulan ve son kullanıcılar tarafından çekilmiş olan reklamlar. Bir ürünü hedef alan bu videolar eğer başarılıysa internette çok kısa sürede, çok fazla sayıda kullanıcıya ulaşıyor. Bu nedenle genelde firmalar viral reklamları satın alma ve kullanma yoluna gidiyorlar. Hatta zaman zaman kendileri de son kullanıcı tarafından çekilmiş olduğu izlenimini yaratan viral videolar üretebiliyorlar.
Uzmanlar bu yeni pazarlama yönteminin reklamın kendisinden bile daha başarılı olduğunu söylüyor. Bu yüzden viral pazarlama yöntemlerini konu alan birçok araştırma mevcut. Özellikle Tvvitter veya Facebook kullanıcısıysanız her gün en az 2-3 tanesine denk geliyorsunuz demektir. Ancak kesin olan bir şey var. Bazı viral videolar diğerlerinden daha hızlı yayılıyor.
Bu başarının neye bağlı olduğunu görmek isteyen araştırmacılar Twitter ve Facebook’u baz alarak bu platformlarda hızla yayılan viral reklamları incelediler. Sonuçlar neşeli içeriklerin ve komik videoların, hüzünlü olanlara oranla daha başarılı olduğunu gösterdi. Ama hepsinden daha çabuk yayılan duygunun öfke olduğu görülüyor. Başarılı viral videolar kullanıcılarda da aynı duyguları yaratıyor. Bilindiği üzere, öfke en hızlı tepki verdiğimiz duyguların başında gelir. Bu yüzden, deyim yerindeyse tepemizin tasını attıran durumları hafife alamıyoruz. Örneğin, uyurken koltuktan düşen birini izlediğimizde çoğu kez gülüp geçeriz. Ama GDO kullanımının verdiği zararları anlatan bir videoya rastlarsak diğer kullanıcıları da bilinçlendirmek ve bu öfkeyi paylaşmış olmak için içeriğin yayılmasına destek veririz.
Kaynak: Kasım 2014 Popular Science