Cihanda Bize En Uzak Galaksi Keşfedilmiş Olabilir

 Cihanda Bize En Uzak Galaksi Keşfedilmiş Olabilir
Okunuyor Cihanda Bize En Uzak Galaksi Keşfedilmiş Olabilir
0
(0)

Günümüzde yeni teknolojiler sayesinde kainatta daha evvel hiç keşfedilmemiş ve bizden milyarlarca ışık yılı uzaklıkta bulunan galaksileri dahi keşfedebiliyoruz. Yeni keşfedilen galaksiler arasınaysa geçtiğimiz günlerde bir tanesi daha eklendi. Galaksi, bugüne kadar keşfedilen en uzak galaksi olabilir.

GN-z11 ismi verilen galaksi, Nobunari Kashikawa tarafından yönetilen gök bilimcilerinden oluşan grup tarafından keşfedildi. Takım, cihanda gözlemlenebilen en uzak galaksiyi keşfetmeye çalışıyordu ve şu anlık amaçlarına ulaşmış üzere duruyorlar. Yeni keşfedilen galaksinin bizden 13,4 milyar ışık yılı uzakta olduğu belirtildi.

Bugüne kadar keşfedilen en uzak galaksi olabilir:

Nobunari Kashikawa tarafından yapılan açıklamayı kilometre cinsine dökecek olursak 134 nonilyon kilometre (134’ün yanına 30 sıfır daha ekleyin) üzere bir sayı çıkıyor. Kashikawa, uzaklığı belirtmiş olsa da böylesine uzak bir aralığın gerçek bir biçimde ölçümünün kolay da bir misyon olmadığını belirtti.

GN-z11 galaksisinin Dünya’ya olan uzaklığını ölçmek için takım, galaksinin ‘kızıla kaymasını‘ inceledi. Bir cisim Dünya’dan ne kadar uzak olursa o kadar fazla kızıla kayma gözlemleniyordu. Bu metodun yanı sıra grup, galaksinin ışığındaki gözlemlenebilir kimyasal izlerine de baktı.

Kashikawa, Hubble Uzay Teleskopu’nun kızıla kayan kimyasal izlerini birkaç kez tespit ettiğini açıkladı. Lakin Hubble, ultraviyole kimyasal izleri muhtaçlık duyulan ölçüde çözemiyordu. Münasebetiyle grup, daha şimdiki bir yer tabanlı skeptrograf olan MOSFIRE isimli spektrografı kullandı.

Hawaii’deki Keck I teleskopunda bulunan MOSFIRE sayesinde takım, galaksinin kimyasal izlerini ayrıntılı bir formda inceleyebildi. Şayet yapılan öteki müşahedeler de yeni bulgularla uyuşuyorsa GN-z11, bugüne kadar tespit edilen en uzak galaksi unvanını taşıyor olacak.

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın