Bilim Konseyi Üyesi Kaya: Virüs 10 Dakika Canlı Kalabiliyor

bilim-konseyi-uyesi-kaya-virus-10-dakika-canli-kalabiliyor-RxVBhcuO.jpg

Geçtiğimiz yaz aylarında, Covid-19 virüsünün yüzeylerde çok kısa ömürlü olduğu açıklanmıştı. Güneş alan yüzeylerde virüs, azamî 1-2 dakika canlı kalabiliyordu. Bilim Şurası üyesi Prof. Dr. Ateş Kaya, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte virüsün yüzeylerde daha uzun mühlet yaşayabildiğine dair bir açıklama yaptı.

Evvelden 1 dakika bile canlı kalamayan virüsün soğuk hava nedeniyle 10 dakikaya kadar yaşayabildiğini belirten Ateş, bilhassa kapalı alanlarda toplumsal aralığa ve hijyen kurallarına en çok dikkat etmemiz gereken bir periyottan geçtiğimiz konusunda ihtarda bulundu.

“Hijyen kurallarını artırmamız gerekiyor”

50a42d12d0fc414e49ef74b263d3dc1f741185b3

Güneşin Covid-19 virüsüne karşı tesiri tüm dünyada konuşulan ve bilimsel araştırmalara mevzu olan bir ögeydi. Araştırmalar, virüsün güneş alan yüzeylerde kısa müddette etkisiz hale gelebildiğini gösteriyordu. Fakat kış aylarına adım atmamızla birlikte, güneşin virüse karşı göstermiş olduğu tesirler azalmaya başladı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları öğretim üyesi ve Bilim Heyeti üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yaz mevsiminin tersine kışın virüsün yüzeylerde çok daha uzun müddet yaşayabildiğini lisana getirerek, vatandaşın hijyenine son derece dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kara, durumun ciddiyetini şu tabirlerle lisana getirdi; “Diyelim ki bende virüs var. Ben masamda konuşurken, öksürürken çıkarttığım virüs evvelce 1 dakika bile canlı kalamazken tahminen artık 10 dakika canlı kalıyor olabilir. O nedenle size ilişkin olmayan diğerine ilişkin olan ortamlarda, dışarıdayken kesinlikle ve kesinlikle el hijyenimize bizim bu devirde daha fazla dikkat etmemiz lazım. Su ve sabunla el yıkamayı ya da el antiseptiği kullanmayı biraz artırmamız gerekiyor”

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık