ABD Ordusu Hafızayı Yeniden Kazandırmak İçin Beyin İmplantı Geliştiriyor

memory-chip-brain-implant

Dünya genelinde birçok insan, anıları hatırlama, oluşturma ve yeniden kazanma konularında problemler yaşıyor, özellikle de travmatik beyin hasarının (TBH, İngilizcesi: traumatic brain injury, TBI) hemen ardından. Yalnızca ABD’de, her yıl 1.7 milyon sivile TBH tanısı konulduğu tahmin ediliyor. Ek olarak, 2000 senesinden bu yana her yıl 300,000 civarında askerin benzer problemler yaşadığı düşünülüyor. Bu gerçeğin ışığında ABD ordusu, söz konusu problemleri kolaylaştırmanın bir yolunu bulmak ve Aktif Hafızayı Yeniden Kazandırma (İngilizcesi: Restoring Active Memory, RAM) programını oluşturmak için ciddi miktarda kaynak ayırıyor.

2 ana amaç var: Nöronların nasıl oluştuklarını ve anıları nasıl hafızadan çağırdıklarını tanımlayabilecek kapasitede, yüksek çözünürlüklü ve detaylı bilgisayar modelleri geliştirmek; ardından da bilgi akışında söz konusu beyin hasarı sonucu oluşan boşluğu bypass edecek bir “kablosuz, tamamen uygulanabilir sinirsel ara yüz cihazı” geliştirmek. Bu sistemle araştırmacılar, beyin hücrelerinin amaçlanan uyarıma tepki vermesini sağlamayı ve nihayetinde de beyne hafıza fonksiyonunu yeniden kazandırmayı umuyorlar.

Zamanının ürkütücü çalışmalarından biri olan BigDog robotunu da geliştiren ABD Savunma Bakanlığı Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi (İngilizcesi: The U.S. Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), bu hafıza teknolojisine ve insan beyninin karmaşıklığını inceleme çalışmalarına ciddi ölçüde yatırım yaptı. Obama tarafından da desteklenen grup, 2013’te Brain Inıtiative (Gelişen Yenilikçi Nöroteknolojilerle Beyin Araştırmaları, İngilizcesi: Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies, BRAIN) adına sahip olan ve amacı “bireysel beyin hücrelerinin, karmaşık sinirsel devrelerle ışık hızında nasıl etkileşime girdiklerini” çözmeyi amaçlayan bir projeyi hayata geçirdi. Araştırmacılar, bu projenin ilerleyen zamanda beyin rahatsızlıklarını engellemek ve tedavi etmek için yeni yollar geliştirmeye ışık tutacağını umuyorlar.

Yeni tedavilere ek olarak, söz konusu program inanılmaz teknolojilerin geliştirilmelerine de ışık tuttu. Hastaların protez uzuvlarını düşünceleriyle kontrol etmelerine imkan sağlamakla kalmayıp, 10 seneyi aşkın süredir felçli olan bir hastanın fiziksel bir dokunuşu yeniden hissedebilmesini de sağladılar. Eylül ayında RAM Programı’nın bir parçası olarak ABD Savunma Bakanlığı Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi, beyin hasarları sonucu problem yaşayan insanlara beyin implant nakli yapılmasını test ettiklerini ve bu yolda insanlara hafızalarını yeniden kazandırabilmeyi umduklarını açıkladı.

İnsanlar, bu yeni araştırma ve geliştirmelerin yalnızca askeri amaçlar dahilinde değil, ciddi beyin hasarları yaşayan tüm insanlar için kullanılacak olmasını umuyorlar. Obama’ya göre bu çalışmalar, gelecekteki gelişmelere ışık tutacak ve ihtiyacı olan herkese en iyi tedaviyi sunacak olan çalışmalar: “Uzay Yarışı’nın yüksekliğinden bu yana görülmemiş araştırma ve geliştirmelerde yeni bir seviyenin zamanı geldi.”

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık