Einstein Neyi Buldu?
0
Ad
3
(2)

Albert Einstein, adı neredeyse deha ile eş anlamlı hale gelmiş, tarihin en büyük düşünürlerinden birisidir. Bir fizikçi ve matematikçi olan Einstein, Thomas Edison ya da Alexander Graham Bell gibi mucit değildi. Peki o zaman Einstein neyi buldu? Einstein görelilik kuramları zaman, mekan, madde, enerji ve yer çekimine yeni bakış açısı getirdi. Çalışmaları, atom enerjisinin kontrolü, uzay araştırması ve ışık uygulamları gibi önemli gelişmelere yol açtı.

Almanya’daki Yahudi ebeveynlerden doğan küçük bir çocukken, öğretmenleri başlangıçta onu yavaş ve tembel olarak nitelendirdiler. Ancak, 15 yaşındayken okulu terk ettiği zaman bir öğretmeni ona öğretecek hiçbir şey kalmadığını söyledi.

Ad

Einstein Zürih’te Teknoloji Enstitüsünde öğrenim gördü ve 1905’te 26 yaşında doktorasını aldı. Aynı yıl beş bilimsel makale yayınladı. İlk makale ona doktora kazandırdı ve sonraki dört makalede sunulan kavramlar, evren hakkındaki anlayışımızı değiştirdi.

Konular:

  • Brown hareketi, veya  süspansiyon halinde mikroskobik parçacıkların zikzak hareketi. Einstein’ ın bulguları, atomların ve moleküllerin varlığını ispatlamaya yardımcı oldu.
  • Işık kuantum teorisi. Einstein, ışığın, parçacık özelliklerine ve dalgaların bazı özelliklerine sahip olan – kuantum veya fotonlar – adı verilen ayrı enerji paketlerinden oluştuğunu öne sürdü. Işıkla vurulduğunda bazı katı maddelerden gelen elektronların emisyonu olan fotoelektrik etkiyi de açıkladı. Televizyon, Einstein’ın ışık teorisinin pratik bir uygulamasıdır.
  • Görelilik teorisi. Einstein, ışığın hızı sabit kaldıkça ve doğal kanunlar evrende aynı olduğu sürece, zaman ve hareketin gözlemcilerine göre olduğunu açıkladı.
  • Kütle ve enerji arasındaki bağlantı. Dördüncü makale, kütle ve enerji ile ilgili ünlü E = mc2 denklemi ile bu fikri genişletti. Bu formül, küçük bir maddenin parçacıklarının muazzam miktarda enerji içerdiğini gösterir. Bu, nükleer enerjinin temelini oluşturmaktadır.

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı 3 / 5. Oy sayısı: 2

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Ad

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir