1. Anasayfa
  2. Uzay

Uzayda Bulunmak, Kalp Krizi Riskini Artırıyor Olabilir!

Uzayda Bulunmak, Kalp Krizi Riskini Artırıyor Olabilir!
0

Yapılan bir araştırmaya göre; uzay görevlerine, bir bilinmezi keşfetmek için yola çıkan astronotlar, aslında hayatlarını ortaya koymakla kalmıyor görevden sonraki hayatlarını da tehlikeye atıyor olabilirler!

Bilim adamlarının, Apollo görevine katılan astronotların üzerinde yapmış olduğu bir çalışmaya göre; bu göreve katılmış astronotların hayatını kaybetmiş olanları %43 oranla kardiovasküler sıkıntılar nedeniyle yaşamını yitirmiş. Üstelik bu astronotlardan yalnızca %11’i alçak dünya yörüngesinde ve %9’u da yer yüzünde kalp hastalığına yenik düşmüş. Yani oranlar gösteriyor ki dünyadan uzaklaşıp derin uzaya yaklaşıldıkça kalp krizi geçirme riski artıyor.

kalp-krizi-apollo

Aslında uzay ile biraz merakı olanlar hatırlayacaktır. Ay’a ilk adımı basan Astronot olan Neil Armstrong 2012 yılında koroner arter hastalığı nedeniyle yaşamını yitirmişti. Yine Apollo 14 görevi ile Ay’a basanlardan Alan Shepard kan kanserindenApollo 15 görevinden James Irwin kalp krizinden hayatını kaybetmişti.

neil

Uzmanlar, kalp krizi geçirme riskinin bu denli artmasını kan damarlarımızı kaplayan hücrelerin yüksek radyasyondan etkilenmesine yoruyor. Bazı kesimler ise Apollo görevine katılan astronotların sayısının toplam 24 kişi olduğunu bunlardan yalnızca 12 tanesinin Ay’a ayak bastığını söyleyerek sayıların azlığına dikkat çekerek yapılan çalışmanın doğru sonuçlar elde etmediğini öne sürüyor.

Ay'a ayak basan astronotların tamamı.
Ay’a ayak basan astronotların tamamı

Elbette Tüm bunlar insanlığın uzay yolculuğundan vazgeçeceği anlamına gelmiyor. Unutulmamalı ki Mars’a yolculuk projesi ile başlayan; radyasyondan daha iyi korunmanın yollarını arama macerası hızla devam ediyor. Hatta geçen günlerde hazırladığımız Radyasyon İle Beslenen Mantar yazısı ile bunu görmüştük. Bakalım teknoloji ilerledikçe insanoğlu uzay ile arasında olan bu problemi aşabilecek mi.

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Apollo_astronauts

http://www.nature.com/articles/srep29901

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir