1. Anasayfa
  2. İlginç

Hidroelektrik santralleri çok daha verimli hâle geliyor!

Hidroelektrik santralleri çok daha verimli hâle geliyor!
0

Tüm dünya gücünü yenilenebilir kaynaklardan elde etmeye odaklanırken, hava şartlarına ve günün saatine bağlı olarak üretilen bu enerjinin depolanması da bir öbür sorun olarak karşımıza çıkıyor. Büyük batarya paketleri bu meseleye süreksiz bir tahlil sunuyor olsa da daha büyük depolamalar için bazen kâfi olmuyor.

İsviçre’de kurulan su bataryası ile verimlilik arttırılacak

Uzmanlar güç depolama konusunda çeşitli çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Su bataryası olarak isimlendirebileceğimiz sistem de yeniden bu depolama sistemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Temel olarak bir çeşit hidroelektrik santral olan bu su bataryası farklı yüksekliklerde bulunan iki büyük havuzdan oluşuyor.

Bu sistem alt tarafta bulunan havuzdan üst havuza su pompalayarak fazla elektriği depolayabiliyor. Böylece batarya bir manada yeniden şarj edilmiş oluyor. Elektrik gerektiğinde ise su tekrar aşağıdaki havuza aktarılarak elektrik üreten türbinlerin döndürülmesi sağlanıyor.

hidroelektrik santralleri cok daha verimli h le geliyor 0 aKUOVGSG

Su bataryaları bilhassa rüzgar, güneş ve nükleer üzere kesintili güç kaynakları tarafından üretilen fazla enerjiyi depolamak için epey kullanışlı durumda. Güç, aşırı üretim zamanlarında üst havuza pompalanacak ve daha sonra yüksek talep devirlerinde ise güç üretmek için tekrar özgür bırakılabilecek.

Nant de Drance şirketi tarafından inşa edilen İsviçre santrali 1 Temmuz‘da devreye girdi. Tesisin altı pompa türbini ve toplam 900 MW güç çıkışı bulunuyor. Bu sayının da 900 bin eve güç sağlamaya yeteceği belirtiliyor.

hidroelektrik santralleri cok daha verimli h le geliyor 1 431myCIH

20 milyon kWh elektrik depolama kapasitesiyle, su bataryasının İsviçre ve Avrupa’nın güç şebekelerini dengelemede değerli bir rol oynaması bekleniyor. Bilhassa çok sıcak günlerde yüksek talebin olduğu devirlerde batarya, elektrik şebekesinin üzerindeki yükü azaltabilir.

Önemli lojistik ve mühendislik zorlukları nedeniyle tesisin tamamlanması 14 yıl sürdü. Tesisi oluşturmak için Alpler’de 18 kilometrelik tünel kazıldı. Bu tüneller, yapı gereçlerinin ve prefabrik binaların dağa taşınmasına imkan sağladı.

hidroelektrik santralleri cok daha verimli h le geliyor 2

Tesisin kalbinde, yaklaşık 200 metre uzunluğunda ve 32 metre genişliğinde olan devasa makine dairesi yer alıyor. 2012 ve 2016 yılları ortasında, rezervuarların daha fazla su depolamasına ve daha fazla güç üretmesine imkan sağlamak için Vieux Emosson barajının yüksekliği de 20 metre artırılmıştı.

Yenilenebilir güç kaynaklarına her geçen gün yenileri eklenirken, hidroelektrik santrali temelli bu yapının da umut vadediyor. Pekala siz hidroelektrik santral temelli su bataryaları konusunda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir