1. Anasayfa
  2. Uzay

Asteroit Ryugu Dünya’nın Yapı Taşlarından Biri Olabilir

Asteroit Ryugu Dünya’nın Yapı Taşlarından Biri Olabilir
0

Hayabusa2 sondası kozmik ışınlardan ya da güneş ışıdığından etkilenmeyen yeraltı malzemelerinin toplanması ve bunların ziyan görmeden Dünya’ya taşınması konusunda görevlendirilmiş bir sondaydı. 2019 ve 2020 yılında iki sefer asteroit Ryugu’ya inen ve bir asteroidden birinci sefer yer altı örnekleri toplayan Hayabusa2 2020’nin sonlarında Dünya’ya inmişti.

Japon Uzay Araştırmaları Ajansı(JAXA) tarafından görevlendirilen sondanın Güneş sisteminin geçmişine dair pahalı örnekleri getirmesi bekleniyordu. Sondadan alınan örneklerin tahliline nazaran, Dünya’daki bir laboratuvarda bugüne kadar incelenmiş en ilkel materyallerden kimileri ortaya çıktı.

Ryugu Dünya’nın yapı taşlarından biri olabilir

asteroit ryugu dunyanin yapi taslarindan biri olabilir 0 JdlS5W7q

2018 yılında asteroit Ryugu’ya ulaşan Hayabusa2 uzay aracı Asteroitten 5.4 gramlık iki küçük regolit örneği almıştı. Bu örnekler daha sonra Aralık 2020’de paraşütle donatılmış bir kapsül içinde Dünya’ya inmişti. Örnekler Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde profesör olan Tetsuya Yokoyama liderliğindeki bir takım de dahil olmak üzere bilimsel kümeler ortasında dağıtıldı. Grubun yeni bulduğu sonuçlara nazaran, elde edilen örneklerin bileşeni, şimdiye kadar bulunan, güneşi ve gezegenleri oluşturmak için ağırlaşan gaz bulutu olan güneş nebulasına en çok benzerliğe sahip bileşen olduğunu ortaya çıkardı. Yani bulunan bileşen, 4,5 milyar yıl önce güneş sistemini oluşturan unsurlardan oluşuyor.

Japonya’daki Hokkaido Üniversitesi’nde profesör olan Hisayoshi Yurimoto yaptığı açıklamada, Ryugu’nun Dünya’nın yapı taşlarından biri olduğunu ve çok eski olduğu için gezegenleri oluşturan maddelerden oluştuğunu belirtti. Bulgular, Ryugu’nun ilkel materyallerden yapıldığını belirten eski araştırmaları da desteklemiş oluyor. Ryugu’nun bugüne kadar tam olarak kaç yaşında olduğu bilinmiyordu.

Ryugu, güneş sisteminin oluşumundan 5 milyon yıl sonra oluşmuş olabilir

asteroit ryugu dunyanin yapi taslarindan biri olabilir 1 885hg2Nt

Yapılan araştırmalar Ryugu’nun 27 ila 47 santigrat derece sıcaklık oluştuğunu ve güneş sisteminin oluşmaya başlamasından yaklaşık 5 milyon yıl sonra oluşmaya başlamış olabileceğini gösteriyor. 900 metre çapındaki Ryugu’nun küçük bir boyuta sahip olduğunu belirten araştırmacılar, asteroidin daha büyük bir asteroitten kopmuş olabileceğini düşünüyorlar.

Dünya’da bugüne kadar incelenen hiçbir meteorittik yahut asteroit malzemenin bu kadar ilkel ve bozulmuş biçimde görünmediğini belirten araştırma takımı, bunun Hayabusa2’nin getirdiği örneklerin sırf başlangıcı olduğunu ve bir sonraki adımda gezegenler oluşurken erken güneş sistemindeki çeşitli elementlerin ve bunların izotoplarının bolluğunu belirlemek için çalışmalar yapılacağını açıkladı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir